SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Trygg idrott för alla

Här hittar ni information och rutin för hur ni hanterar och begär in utdrag ur belastningsregistret. Här finns också några konkreta råd om hur man jobbar för en trygg och säker idrottsmiljö.

För att förebygga och motverka att övergrepp inträffar.

 

Personer som begår övergrepp mot barn är ofta människor som bygger upp förtroenden och använder sin maktposition. Därför behöver vi arbeta både för att skapa en miljö där denna typ av brott är så svåra som möjligt att begå samt prata med barn om att sådant här tyvärr trots allt kan ske och vad de kan göra och vart de kan vända sig när det känns konstigt med andra vuxna. 

 

Vad kan du som tränare/ledare göra?

• Se till att barn och ungdomar i möjligaste mån leds av fler än en tränare/ledare. Detta eftersom det delade ledarskapet stärker skyddet mot våra barn och ungdomar eftersom fler än en vuxen då får insyn i gruppens verksamhet.

• Berätta för alla inblandade i verksamheten att ingen ska skriva eller yttra ogynnsamma personliga eller respektlösa kommentarer om spelare, tränare, domare eller annan inom föreningen eller några andra ishocketföreningar på offentliga nätverk som till exempel Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter. Har man kritik och synpunkter att framföra ska man istället göra det lugnt och sakligt och direkt till den person det gäller eller kontakta föreningens Barn och Ungdomskommitté för hjälp.

• Tänka på att när du som vuxen kommunicerar med underåriga är det viktigt att hålla sig till sakfrågan och undvika allt för personliga dialoger.

 

Vad kan du som förälder göra? 

Stärk ditt barn genom att prata om integritet och gränssättning för hur och när tränare/ledare kan och bör kontakta spelare.

Det finns många bra kunskapskällor, både för barns rätt men även hur vi som vuxna kan prata med barn. Här följer några exempel:

 

Rädda Barnen - Stopp! Min kropp!

 

BRIS - stödtjänster för vuxna.

 

Läs mer här om RF och BRIS sida om Barnens spelregler:

 

ÖIK beslut om begränsat registerutdrag

 

Länk till Polisens hemsida för registerutdrag
 
Våra sponsorer