SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Du är vad du äter

Idrottsnutrition är sambandet mellan mat och i stort sett alla fysiologiska processer som är inblandade i energiproduktion och återhämtning. Bägge är lika viktiga för prestation såväl den fysiska som mentala.

För att kunna prestera oavsett idrott måste man träna, återhämta sig, sova och äta. Det är lika viktigt att ha en koststrategi som en träningsstrategi för att få i sig energi och näring vid rätt tidpunkt och i rätt mängd.
Slarvar men med maten kommer man aldrig, på sikt, att kunna prestera på hög nivå. Friskt nervsystem och välfungerande immunförsvar är en förutsättning för prestation och kräver energi och näring.

Det är viktigt att ha en förståelse för sambandet mellan mat och prestation, för det är trots allt vad som hamnar på tallriken som räknas. Nutrition är hårdvaluta och handlar om energibalans, mängd och fördelning av kolhydrater, fett, protein och vätska samt tajming och periodisering.

Klicka här för att få tips på bra mat och en hel dags mat bör se ut.

Kosttillskott

Svensk Antidoping avråder från bruk av kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder. Ett antal svenska idrottsutövare har de senaste tio åren lämnat positiva dopingprov som är kopplade till bruk av kosttillskott. Många kosttillskott på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser.

Östersunds IK står bakom Svensk Antidoping.

 

 

 
Våra sponsorer